VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Amerikaans banencijfer moet beleggers richting geven

De beurzen zijn vrijdag dicht maar het Amerikaanse Bureau voor Statistiek draait door.  En hun maandelijkse werkgelegenheidscijfer, bekend als de non-farm payrolls, zal deze maand nog belangrijker worden dan normaal. Wat is het ideale scenario?  

De tamelijk gezapige handel momenteel vergroot het belang dat beleggers hechten aan het banencijfer. Het Amerikaanse banencijferis trekt alleen al zoveel aandacht van de financiele markten omdat het, als afspiegeling van de Amerikaanse werkgelegenheid, een belangrijke graadmeter is voor het vertrouwen van de Amerikanen in de economie en de daaruit voortvloeiende consumptie.

Maar wat zou het ideale cijferscenario zijn voor beleggers?

Markten zitten tussen hamer en aambeeld. Als het banencijfer tegenvalt zal dat de vrees voor een weer terugvallende economie aanwakkeren, het gevreesde double dip-scenario.

Maar bij een te sterke groei van het aantal banen is er de angst dat het herstel van de economie te krachtig verloopt. De centrale bankiers van de FED zouden dat wel eens als signaal kunnen opvatten om de rente iets op te schroeven, voor beleggers altijd een slecht signaal.

Het beste scenario, zo denken marktkenners, is dat waarbij de banengroei gestaag maar rustig groeit. Dat zou moeten overeenstemmen met een economische ontwikkeling volgens het : niet te snel, niet te langzaam, met een lage inflatie.

De gemiddelde analistenverwachting over het banencijfer (exclusief agrarische sector) is een banengroei in maart van 182.000 banen (omgerekend naar jaarbasis). Maar de verschillen in verwachting zijn groot: Goldman Sachs houdt rekening met een stijging van 275.000 banen; mindere optimistische voorspellingen komen uit op een groei van amper 50.000 extra mensen aan de slag.

Die spreiding in verwachtingen laten zien dat de onzekerheid groot is en dat geldt ook voor de reactie van beleggers. Toch wellicht een voordeel dat de beurzen op Goede Vrijdag gesloten zijn (en in Amsterdam ook op Tweede Paasdag). Het geeft aandeelhouders net iets meer tijd om te reflecteren op het cijfer.

Bekendmaking van de Non farm-payrolls: vrijdag 14.30 uur Nederlandse tijd.
Kabbelen 
Na de onstuimige beursrally van de laatste maanden van 2009 kabbelen de beurzen dit jaar op rond de slotstand van 2009.

De S&P 500-index, waarin de vijfhonderd grootste Amerikaanse beursfondsen vertegenwoordigd zijn, won dit jaar nog geen drie procent. Na vrijwel alle resultaten van bedrijven over het laatste kwart van 2009 verwerkt te hebben is de AEX-index sinds Nieuwjaar maar één schamel puntje gestegen.